Innogreen is lid van

wilde weelde logo.jpg


webshop knop.png

Online bestellen

Professionals kunnen 

de producten online bestellen.

Vraag uw inlog code aan

via info@innogreen.nl

 

Particulieren verwijzen

wij voor onze producten

naar Tuinkenner.nl

tuinkenner logo.jpg

 

 

 

 


Duurzaamste hovenier en tuin bekend

(05-03-2015)

Duurzaamste tuin van Nederland 2014

 

De ‘Duurzaamste Tuin van Nederland 2014’ is de Kobus-tuin in Exloo gemaakt door Gienus Reurink van Snoek Hoveniers.

winnaars duurzaamste tuin 2014.jpg

Het was weer spannend, deze derde editie van De Duurzaamste Tuin van Nederland. Maar liefst vier tuinen werden genomineerd en door de vakjury bezocht. De kwaliteit van de inzendingen was hoog, maar er kan er maar één winnen: Snoek Hoveniers is de trotse maker van de Duurzaamste tuin van Nederland 2014. Op vrijdag 27 februari nam op TuinIdee in Den Bosch een zichtbaar verheugde Gienus Reurink de award in ontvangst.

prijsuitreiking duurzaamste 2kl.jpg

Voor het derde achtereenvolgende jaar is de competitie De Duurzaamste Tuin van Nederland, waarbij duurzame tuinaanleg van particuliere tuinen en tuinprojecten centraal staat, georganiseerd door Vakblad TUINPRO en organische meststoffenleverancier Innogreen. De competitie is door de organisatoren in het leven geroepen om duurzaamheid in de tuinbranche te stimuleren. Want ook onze groene branche kan nog veel groener.

 

De winnaar is Gienus Reurink van Snoek Hoveniers. Duurzaamste Tuin van Nederland 2014’, de Kobus-tuin in Exloo, voldoet aan alle criteria ten aanzien van duurzaamheid en heeft daarbij ook een bijzonder fraai ontwerp. In de stijlvolle tuin, die dateert uit het najaar van 2010, is veel aandacht voor zichtlijnen, gevarieerde beplanting en doorkijkjes. In samenspraak met de bewoners is een vertaalslag gemaakt van de bestaande tuin naar een duurzame tuin met hergebruik van gebakken klinkers en stoeptegels en de bestaande beplanting. De moderne inrichting van het huis was uitgangspunt voor een strakkere tuin met behoud van de ‘sfeer van het land’. Zo zijn de buxusplanten opnieuw geplant in een modern blokkenpatroon en is er een mooie zichtlijn vanuit de huiskamer naar de achterliggende boomgaard van de buren. De aandacht voor details blijkt onder andere uit de oplossing voor de oprit voor de paardentrailer. Middels grasbetontegels krijgt de oprit een natuurlijke uitstraling en doordat ‘t niet vaak wordt gebruikt, valt het eigenlijk nauwelijks op in het gazon. Verder is er veel biodiversiteit in het gebruikte beplantingsplan (o.a. veel siergrassen en vlinder- en insectvriendelijke planten), er is een grote kruidenhoek met geurende kruiden en zijn er zijn heel veel vogelhuisjes geplaatst.

Gienus Reurink: ‘We vinden het heel belangrijk dat de tuin echt past bij de klant. Een tuin is geen ‘hebbeding’, het gaat ons om de essentie.’

 

De tweede prijs is voor Loek Gorris van Eco-Care Gorris uit Zutphen voor zijn showtuin bij De Kas in Zutphen. Deze tuin is slechts een jaar oud en heeft nu al de uitstraling van een volwassen tuin en is duurzaam ontwikkeld vanuit een ecologische optiek. Loek Gorris heeft het ontwerpen en maken van natuurtuinen als specialisatie.

Het brons ging naar Paul van Eerd van Buro Buitenruimte voor zijn Educatieve tuin bij het Minkema College in Woerden. Uitgangspunt zijn vijf verschillende in Nederland voorkomende landschappen die uiteenlopen qua grondsoort, vegetatie en sfeer. Bijzonder is dat deze tuin behalve een ecologische en een esthetische waarde ook daadwerkelijk wordt gebruikt als buiten-leslokaal voor de vakken biologie en aardrijkskunde. Sjaak Willemstein Hoveniers kreeg een eervolle vermelding voor de tuin van de familie Rijnierse in Gouda.

 

De vakjury, bestaande uit Nico Wissing, Jos Schoorl, Jurgen Smit, Ruud Aanhane, Paul Geerts, Ruud Snijders en Anita Meuleman, heeft gekeken naar duurzame uitgangspunten, denkbeelden en werkwijzen. Hoe zijn materialen toegepast en welke slimme oplossingen zijn bedacht voor bijvoorbeeld hergebruik van materialen of opvang en gebruik van hemelwater. Welke innovaties zijn er, welke slimme oplossingen zijn bedacht voor het bereiken van natuurlijk evenwicht, bodembalans en duurzaam onderhoud en energiegebruik. Ook diervriendelijkheid en biodiversiteit zijn belangrijke aspecten. Omdat een tuin eerst moet groeien om optimaal tot zijn recht te komen, konden voor de competitie Duurzaamste tuin van Nederland 2014 zowel nieuwe als meer volwassen tuinen worden ingediend.

 

 

Duurzaamste hovenier van Nederland 2014

Duurzaam groen is van belang voor ons milieu en voor de biodiversiteit. Ook MVO speelt een grote rol in de verkiezing van de Duurzaamste Hovenier van Nederland waarvoor drie bedrijven werden genomineerd. De vijfde editie van de verkiezing, georganiseerd door Innogreen organische meststoffen en Vakblad TUINPRO, had zijn ontknoping op vrijdag 27 februari op TuinIdee in Den Bosch waar Het Groenbedrijf uit Deventer werd uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland 2015.

winnaars duurste hoveniersprijs 2014kl.jpg

Ontstaan vanuit de Sociale werkvoorziening Salcon is het 240 medewerkers tellende Het Groenbedrijf nog steeds een grote werkvoorziener voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doelstelling van Het Groenbedrijf is Beter voor de stad, Beter voor de mensen en Beter voor de portemonnee, aldus directeur Jan Jette Donker.

Bij alle werkzaamheden wordt telkens opnieuw gekeken of ze nog verder zijn te verbeteren. Hetzelfde geldt voor materiaal(her)gebruik zoals gekloofde eiken palen rondom een aangelegde kikkerpoel, de aanleg van een ‘bijenlint’ door de stad en het inzetten van een schaapskudde voor het beheren van ecologische- en natuurgebieden.

En met de bedrijfsvoering zit het ook wel snor. Neem de certificeringen: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 en PSO trede 3: een indrukwekkende lijst. De nieuwste bedrijfsauto’s van Het Groenbedrijf rijden op groen aardgas (CNG), er zijn

bedrijfsfietsen beschikbaar en een van de uitvoerders rijdt op een scooter met Aspen brandstof. Er wordt stroom opgewekt middels 240 zonnepanelen – daarnaast zijn er ook nog drie schaftketen voorzien van zonnepanelen. De werknemers kunnen beschikken over ergo-coaches en in-house cursussen en opleidingstrajecten.

 

Het zilver gaat naar Joost van der Spek van Manos Verdes uit Den Haag. Joost werkt als duurzaam ecologisch hovenier voornamelijk voor lokale particulieren met een kleine stadstuin (80-100m2) waarbij de focus ligt op het groenwerk en het hergebruiken van middelen. Voor het tuinontwerp is de bodem het uitgangspunt voor het beplantingsplan, daarom neemt Joost van iedere tuin een bodemmonster en past bodemverbetering toe middels biobased producten. Verder maakt ze gebruik van biologische zaden en planten waarbij biodiversiteit heel belangrijk is – beplantingsplannen bevatten vogel- en vlindervriendelijke planten, waardplanten en indien mogelijk drachtplanten.

prijsuitreiking duurzaamste kl.jpg

Een eervolle vermelding was er voor Leven op daken, een organisatie die verschillende partijen bij elkaar brengt om te komen tot een compleet concept voor een groen dak. Groene daken zijn, zeker in stedelijke gebieden, actueler dan ooit. Neem daarbij nog het feit dat Leven op daken zich inzet voor biodiversiteit. Het gaat hierbij niet om een eenvoudig sedumdak. Maar om goede afgewogen concepten waarvan de uitvoering er ook na drie jaar nog florissant bijligt. En hierbij gaan ze niet over een nacht ijs. Zo zijn ze onlangs een Green Deal gestart met Economische Zaken naar aanleiding van de CoP Bedrijven en Biodiversiteit.

 

Nieuwe deelnameformulieren voor de Duurzaamste Tuin / Hovenier van Nederland 2015 kun je aanvragen via info@innogreen.nl