Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Fosfaat vrijmakende bacteriën

(29-07-2024)



De onzichtbare helden van de tuin!

De bodem is meer dan alleen een groeimedium. Het is een complex ecosysteem waarin talloze micro-organismen samenwerken. Fosfaat vrijmakende bacteriën spelen hierin een cruciale rol. Door de werking van deze bacteriën te begrijpen, kun je de bodemvruchtbaarheid optimaliseren en de gezondheid van de planten aanzienlijk verbeteren.


De werking van fosfaat vrijmakende bacteriën


Fosfaat, een essentiële voedingsstof voor planten, zonder fosfaat valt namelijk de fotosynthese stil. Maar ook de wortelvorming en de aanleg van bloemen en zaden gaat niet. Fosfaat is echter vaak gebonden aan andere elementen in de bodem, waardoor het voor planten moeilijk opneembaar is. Fosfaat vrijmakende bacteriën hebben verschillende strategieën ontwikkeld om dit gebonden fosfaat beschikbaar te maken:


  • Fosfaatoplosbaarheid: Fosfaat vrijmakende bacteriën hebben het vermogen om fosfaat dat vastzit aan bodemdeeltjes om te zetten in een oplosbare vorm. Dit maakt het gemakkelijker voor planten om het op te nemen.
  • Productie van organische zuren: Deze bacteriën produceren organische zuren die de pH van de bodem lokaal verlagen. Bij een lagere pH worden meer fosfaatverbindingen oplosbaar, waardoor planten het gemakkelijker kunnen opnemen.
  • Afbraak van organisch materiaal: Veel fosfaat zit vast in organisch materiaal. Fosfaat vrijmakende bacteriën hebben enzymen die dit organische materiaal kunnen afbreken, waardoor het gebonden fosfaat vrijkomt.
  • Direct opname en afgifte: Sommige bacteriën nemen fosfaat op en geven het vervolgens in een voor planten opneembare vorm af.
  • Samenwerking met planten: Er zijn bacteriën die symbiotische relatie aangaan met planten. Ze koloniseren de wortels en wisselen stoffen uit met de plant. Hierdoor wordt de opname van fosfaat door de plant bevorderd.


Waarom zijn deze bacteriën zo belangrijk?


Deze bacteriën zijn belangrijk omdat ze onder anderen bijdragen aan de volgende punten:

  • Verbeterde plantengroei: Door de toegenomen beschikbaarheid van fosfaat kunnen planten beter groeien en ontwikkelen.
  • Verhoogde weerbaarheid: Gezonde planten zijn beter bestand tegen ziektes en stress.
  • Verbeterde bodemstructuur: De activiteit van deze bacteriën draag bij aan een gezondere bodemstructuur.


Meer weten over fosfaat vrijmakende bacteriën en de Innogreen producten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.