Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Het duurde nog geen dag!

(01-05-2023)

HET DUURDE NOG GEEN DAG!


De dag na koningsdag kwam het buurmeisje van 8 naar ons toe met haar zelfgekweekte slaplantjes.

Wat begon als een project van school liep een klein beetje uit de hand. Maar ze was helemaal trots dat het was gelukt en tegelijk ook een beetje ongemakkelijk, want er was nog steeds een behoorlijke hoeveelheid plantjes over die niet op de kleedjesmarkt waren verkocht.


Ons buurmeisje weet inmiddels ook dat wij bezig zijn om van onze tuin een eetbare tuin te maken. Waar het eigenlijk op neer kwam was dat de schat ze kwijt moest en wij haar daar met ons plan weer goed mee konden helpen.


Voor wat je van de grote van de plantjes in deze periode kunt verwachten, waren ze natuurlijk nog niet heel groot. Maar ach we streken met een hand over ons hart en wilde de lieverd helpen om van haar zaailingen af te komen.


Het probleem was echter dat onze vensterbanken inmiddels ook al uitpuilen van de zaailingen en dat ik buiten geen kas heb om ze beschermt neer te zetten.


Dus dan toch maar de tuin maar in!

Nou dat heeft niet lang geduurd de volgende dag was er geen slaplantje meer te zien.


Een goed signaal dat onze kruipende plaagdiertjes ook weer tevoorschijn komen en zich tegoed doen aan heerlijk fris en fruitig groen.


Inmiddels heb ik natuurlijk wel geleerd dat wanneer de bodem gezond is en vol met voedingsstoffen zit. Dit de plant enorm zal helpen in de opbouw van een goed immuunsysteem. Maar ja je moet eerst iets doen om daar te komen. En aangezien wij daar in het verleden weinig aandacht aan hebben besteed is er nog een hoop werk te doen.


Een goede organische compost verbeterd de bodem en brengt het bodemleven op gang. En één ding is zeker dat kan onze tuin goed gebruiken! Zodra de planten van een gezonde bodem gaan profiteren wordt het natuurlijk afweersysteem van de plant geactiveerd en is de kans op vraat al een stuk kleiner.


Maar wanneer de voortplanting van onze kruipende slijmerige vrienden in de loop der jaren geen halt is toegeroepen. En hierdoor de natuur zijn eigen beloop heeft gehad is het wellicht nog geen goed idee om jonge aanplant te doen.


Afgelopen weekend ben ik, puur uit nood, met een zaklamp en gewapend met grote tuinhandschoenen de tuin af gaan speuren op zoek naar die glibberige veelvraten om ze een ander onderkomen te geven. Terwijl ik bij het vullen van het compostvat ook al tegen wat van deze onsmakelijke vrienden aanliep.


Tja we hebben natuurlijk ook al gedacht aan het ingraven van de zogenaamde biervallen, die bij goed functioneren een onsmakelijk uitziende en zeer onprettig ruikende drab produceren die niet vanzelf verdwijnt.


Een beter alternatief leek ons toch de inzet van aaltjes tegen naaktslakken (Phasmarhabditis system) zodat wij straks met een biertje in de hand kunnen genieten van een fris bladje sla en andere zelfgekweekte groenten.


Meer lezen over onze natuurlijke oplossingen:
Aaltjes tegen slakken

Organische meststoffen

Bodemverbeteraars





Door: Sandra Luijendijk