Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Basis meststoffen voor het gazon

(26-06-2024)


Gras moet met regelmaat bemest worden, behalve in de winter!

Om een gazon optimaal gezond en sterk te houden is regelmatige bemesting noodzakelijk!


Een gezond en sterk gazon begint bij de juiste voeding. Naast voldoende water heeft gras een toereikende hoeveelheid voedingsstoffen nodig om zich goed te ontwikkelen en een sterke weerstand op te bouwen. Regelmatige bemesting zorgt ervoor dat het gazon groener, voller en gezonder blijft, beter bestand is tegen barre weersomstandigheden, onkruid en ziektes, en minder ruimte overlaat voor mos en onkruid. Ook doorzaaien helpt daarbij


Welke voedingsstoffen heeft een gazon nodig?

De voedingsbehoefte van een gazon is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een goede beeldvorming kan een bodemanalyse inzicht geven in de meststof behoefte van het gazon. 

De verschillende grondsoorten zoals zand-, klei- en leemgrond, en de pH-waarde van de bodem zijn o.a. bepalend bij de selectie van de juiste meststoffen. Maar ook het gebruik van een robotmaaier vraagt om andere meststoffen. Een juiste dosering van de voedingsstoffen is essentieel, omdat overbemesting ziektes en schimmels kan veroorzaken.


NPK-Samenstelling: De Basis van Gazonmeststoffen

Gazonmeststoffen bestaan voornamelijk uit stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), vaak aangevuld met elementen zoals magnesium, calcium, ijzer, mangaan en zeewier.


Stikstof (N) 

Stikstof is essentieel voor de vorming van planteneiwitten, bladgroen en groei. Stikstof zorgt voor een diepgroene kleur en een sterkere groei van het gras. Tekort aan stikstof herken je aan een afnemende groei en lichtere kleur van het gras. Een bekende schimmel die bij stikstoftekort kan optreden is rooddraad. Ook klaver ontwikkelt sterker bij stikstoftekort.


Fosfor (P)

Fosfor speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van de plant, vooral in het voorjaar voor goede wortelontwikkeling. Gezonde wortels verbeteren de opname van water, stikstof en voedingsstoffen.


Kalium (K)

Kalium draag bij aan de stevigheid van gras door de vorming van sterke celwanden, waardoor het gras minder gevoelig is voor plagen en schimmels. Kalium helpt ook bij de waterregulatie, wat het gras resistent maakt tegen droogte en vorstschade.


Aanvullende voedingsstoffen gazon bemesting


Magnesium

Magnesium is belangrijk voor de vorming van bladgroen, net als stikstof. Magnesium herstelt bruinverkleuringen en draag bij aan een vruchtbare bodem.


Kalk

Kalk verbeterd de balans in de bodem en de plant, waardoor graswortels beter voedingsstoffen kunnen opnemen en gras beter groeit. Kalk helpt indirect ook bij het tegengaan van mos- en onkruidgroei. Het beste moment om kalk te strooien is in het voor- of najaar. Organische meststoffen kunnen direct na het bekalken worden gebruikt. 


Een goed bemestingsplan is cruciaal voor een gezond en sterk gazon!

Door de juiste voedingsstoffen te geven en de specifieke behoeften van uw gazon te begrijpen, kunt u genieten van een weelderige en groene grasmat. Bij Innogreen bieden we deskundig advies en hoogwaardige producten om uw gazon in topconditie te houden. Voor meer informatie of een bodemanalyse neem gerust contact met ons op!


Onze basis gazon meststoffen


 GRASZÓ

  ROBOGAZON