stappenplan bestrijden rooddraad


Hoe is rooddraad te bestrijden?

Rooddraad is een vervelende schimmelziekte die gazons kan aantasten. Gelukkig is rooddraad met de juiste aanpak goed te bestrijden. In dit stappenplan lees je hoe je de kans op rooddraad in het gazon verminderd.


Stap 1. Verwijder Organisch afval van het gazon!

Maairestanten, dode bladeren en andere plantenresten zijn een voedingsbron voor schimmels, waaronder rooddraad. Zorg er dus voor dat het gazon schoon is en verwijder al het organisch afval. Zo kan het gazon beter 'ademen' en wordt verstikking voorkomen.


Stap 2. Verticuteer je gazon

Verticuteren is een effectieve manier om onkruid, mos en dode grashalmen te verwijderen. Hierdoor wordt het gazon beter belucht, wat de opname van water, zuurstof en voedingsstoffen door het gras verbetert. Vul na het verticuteren eventuele gaten op met organische mest en nieuw graszaad.


Stap 3. Bemest met stikstofrijke meststof

Een gazon met rooddraad heeft vaak een stikstof tekort. Gebruik daarom een meststof met een hoog stikstofgehalte, zoals Innogreen Snelmix, in het voorjaar en de zomer (maart/april en juni/juli). Deze meststof stimuleert de groei van het gras, verbeterd de bodemstructuur en helpt bij het herstel van de grasmat. 


Stap 4. Maai regelmatig en zorg voor beluchting

Regelmatig maaien voorkomt dat het gras te lang wordt en vochtig blijft, wat een ideale omgeving vormt voor schimmels. Maai niet te kort, laat altijd een maaihoogte van minimaal 3 cm aanhouden. Belucht het gazon regelmatig door met een riek of prikrol gaatjes in de bodem te prikken. Zo kan het water beter wegvloeien en wordt de bodemstructuur verbeterd.



Producten ter bestrijding van rooddraad


Snelmix©

Samengestelde organische meststof NPK 16-3-8 + 2 MgO + 1 Fe + bacteriën

  • zorgt voor een snelle start van de groei

  • heeft een hoog stikstof percentage

  • reparatiemeststof tegen rooddraad schimmel

  • sterke/snelle groei en ontwikkeling


    Dosering: 3 -5 kg per 100 m2



Voorkomen van Rooddraad

Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Niet voor niets is ons motto een goede gezonde plant begint met een gezond bodemleven en een evenwichtige bemesting.


Als de groeiomstandigheden van het gazon niet worden verbeterd dan is de kans dat de Rooddraad ieder jaar in het voorjaar weer verschijnt. Een goede aanpak voor het verbeteren van de bodemstructuur van het gazon helpt preventief mee aan het voorkomen van Rooddraad.


Hierbij kun je denken aan:

Verbeteren van het organische stofgehalte van de bodem       

2x per jaar bemesten met de GrasZó® (maart/april en juni/juli)

1x per jaar met de VaBomix 2© (oktober t/m februari)

 Ieder kwartaal het gazon beluchten


Wat is rooddraad