Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


insect van de maand: Bladluis

(25-03-2024)


In dit blog richten we onze blik op een beestje dat wat ons betreft ‘de titel ínsect van de maand’ verdient. We gaan het hebben over dat kleine intrigerende groene beestje dat zich gezellig op je planten verzameld en dat zorgt voor een intrigerend onderwerp tot discussie. Voor de één een frustratie en voor een ander een intrigerend onderwerp van gesprek. We gaan het hebben over de bladluis.

 

Bladluis: Erkenning en Bestrijdingsmaatregelen

De bladluis is zo klein dat je een microscoop nodig hebt om te bevestigen of het een insect is of gewoon een minuscuul stofje dat toevallig beweegt. Maar onderschat deze kleine rakkers niet; ze hebben een plekje in de schijnwerpers verdiend.

 

Meest voorkomende soorten bladluis

  • Katoenluis (Aphis gossypii)
  • Groene perzikluis (Myzus persicae)
  • Tabaksperzikluis (Myzus nicotianae)
  • Aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae)
  • Boterbloemluis (Aulacorthum solani)

 
Welke eigenschappen hebben bladluizen?

  • Bladluizen hebben een zacht lichaam en hun kleur varieert van groen tot bruin, afhankelijk van de soort.
  • Bladluizen brengen gevleugelde nakomelingen voort, terwijl ze zelf geen vleugels hebben. Dit doen ze overigens vaak als de kwaliteit van de gastheer laag is en er te veel bladluizen aanwezig zijn. Deze gevleugelde exemplaren kunnen daardoor op zoek naar andere planten om daar een nieuwe kolonie te starten.
  • Bladluizen hebben opmerkelijke knobbeltjes en lange antennen op hun kop.
  • Bij een bladluis zie een soort staartje (rectaal uitsteeksel).
  • Bladluizen hebben een steeksnuit (grote en opmerkelijke snavel)
  • Ze hebben een paar sifons, dit zijn eigenlijk buisjes.
  • Aan het einde van hun lange, dunne poten hebben ze 2 kleine klauwen.

 

Levenscyclus van bladluizen

  • In de lente en zomer bestaat de populatie uit levendbarende vrouwtjes met een aseksuele vruchtbaarheidscyclus. In de herfst wisselen de bladluizen van gastheerplant en planten ze zich seksueel voort. De ontwikkeling van nieuwe nakomelingen start meteen nadat een bladluis geboren is. Een vrouwtje kan tot wel 100 bladluizen op de wereld zetten. Bladluizen overwinteren als eitjes. 
  • In de lente en zomer bestaat de populatie uit levendbarende vrouwtjes met een aseksuele vruchtbaarheidscyclus.
  • In de herfst wisselen de bladluizen van gastheerplant en planten ze zich seksueel voort.
  • De ontwikkeling van nieuwe nakomelingen start meteen nadat een bladluis geboren is. Een vrouwtje kan tot wel 100 bladluizen op de wereld zetten.
  • Bladluizen overwinteren als eitjes.


Door alle bovenstaande eigenschappen groeit de bladluizenpopulatie razendsnel met ernstige gewasproblemen tot gevolg.

 

 

Schade die bladluizen kunnen aanrichten


Sapstroom en voedingsstoffen


Adulten en nimfen zijn gek op plantsappen doormiddel van een zogenaamde proefboring bepalen ze eerst of de sappen van de plant hem aanstaan. Is dit het geval dan zal de bladluis de plantensappen en voedingsstoffen uit de plant onttrekken. Daardoor remt de groei van de plant af en ontstaat er bladvervorming en verwelking.

 

 

Samenwerkingsverbanden


Bladluizen hebben al meer dan 150 miljoen jaar een symbiotische relatie met de bacterie Buchnera aphidicola, die hen voorziet van essentiële aminozuren en vitamines die niet of in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het sap van de planten waarmee ze zich voeden. Zonder deze verplichte symbiont kunnen bladluizen niet overleven en vice versa voor Buchnera, waardoor een onderlinge afhankelijkheid tussen de twee organismen ontstaat. Wanneer je dus aan de slag gaat met het bestrijden van de bacterie zal ook de bladluis een ander onderkomen zoeken.

 

Ook zien we een samenwerking met een aantal miersoorten. Zij hebben een mutualistische relatie met bladluizen. De mieren consumeren de honingdauw die de bladluizen afscheiden en beschermen hen op hun buurt weer tegen vijanden. De honingdauw die de bladluizen afscheiden zorgt daarbij voor kleverige bladeren en vruchten. Een uitermate goed klimaat voor de roetdauwschimmels die groeien op de honingdauw, en er voor zorgen dat de plant vuil wordt. Wat een negatieve impact heeft op de fotosynthese.

 

Giftige stoffen en virussen

Bladluizen dragen via hun speeksel giftige substanties over op de planten die vervorming van de toppen van de plant veroorzaakt. Ook verspreiden ze op deze manier verschillende virussen zoals het CMV. 


Hebben wij als tuiniers nog enige invloed op bladluizen?

Bladluizen worden aangetrokken door jonge, tere, snelgroeiende plantendelen die rijk zijn aan stikstof. Ook worden ze aangetrokken door gestreste planten.

 

Natuurlijke bestrijding

Wie aan de slag wil met het bestrijden van bladluizen kan aan de slag met natuurlijke oplossingen zoals de inzet van natuurlijke vijanden.

 

Adalia Systeem

Het Adalia systeem maakt gebruik van de larven van het lieveheersbeestje

Deze larven van de Adalia bipunctata worden geleverd in zakjes die makkelijk in een boom of ander gewas op te hangen is. De larven eten bladluizen en zijn zo in meerdere larvestadia een natuurlijke bestrijder. Uiteindelijk zal ook een volwassen lieveheersbeestje luizen eten. De larve van de Adalia bipunctata worden ingezet bij bomen, heesters en (sier)teelt.

 

Meer info: Klik hier

 

Ook andere natuurlijke vijanden kunnen worden ingezet voor het bestrijden van bladluis. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van:

 

  • Sluipwespen 
  • Galmuggen
  • Gaasvliegen
  • Zweefvliegen

 

Bij de eerste tekenen is onmiddellijke actie nodig. Contacteer onze adviseurs voor extra advies.

 

 


Kenniscentrum

In ons kenniscentrum delen wij informatie over inhoudsstoffen, insecten, schimmels, plagen en ziekte en andere onderwerpen.

 

Daar Innogreen BV over het gebruik, de opslag alsmede het onjuist toepassen van haar producten geen controle kan uitoefenen, kan geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor verminderde werking of eventuele schade.